Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Paní ministryně září

Paní ministryně školství Valachová je konečně spokojená. Protože se jí konečně podařilo její vrcholné dílo, s nímž přeochotně předstoupila před veřejnost a jež se má začít rozjíždět již od září 2017.

A je to vrcholné dílo. Nebo bych možná raději řekl, že to je tedy vrchol. Protože s tímto mohla před veřejnost předstoupit snad jedině ze dvou důvodů. Z nichž první je naděje, že už stihl náš národ po všech těch školských reformách zdegenerovat, a druhý má oprávněná domněnka, že se to podařilo jí samotné.

Protože slova jsou to líbivá. Ovšem pouze pro toho, kdo je čte bezmyšlenkovitě. Protože není třeba být odborníkem, aby člověk hravě zjistil, že na tom něco smrdí.

Paní ministryni však zřejmě nikoliv.

Protože tento její vrcholný počin, tedy nový kariérní řád pro učitele (http://zpravy.aktualne.cz/domaci/zkuseny-ucitel-bude-zaucovat-novacky-za-priplatek-kariera-uc/r~f1d9f00c9f7d11e686630025900fea04/)… Nevím, zda se mám smát či plakat. Případně obojí zároveň. Ale jedno naopak vím. Že nezbývá než doufat, že to v pondělí narazí při projednávání ve vládě. O níž si ale bohužel rovněž myslím své.

Protože se v tomto materiálu objevuje několik novinek. A to dost přinejmenším nedomyšlených novinek.

Že by učitelé neměli být placeni podle toho, jak dlouho svou profesi vykonávají, ale podle kvality své práce… proč ne… Jenže věru nevím, nakolik bude motivujícím existence tří kariérních stupňů, z nichž do prvního vstoupí automaticky všichni absolventi pedagogických fakult při započetí této profese, do druhého postoupí vlastně rovněž automaticky všichni po dvou letech praxe, a jen ten třetí (na post takzvaného „vynikajícího učitele“) snad bude posléze motivovat k jednorázovému postupu vzhůru. Přičemž by každý z těchto postupů měl být posvěcen jakousi komisí, jež rozhodne o platu takového učitele.

Přičemž zřejmě jen málokoho soudného nenapadne, jak objektivně asi taková komise bude rozhodovat. Člověku se nechce věřit, že to bude adekvátní posouzení práce, rozhodne-li někdo v podstatě od stolu o něčem, co se dá jen převelice těžko nějak poměřit, zvážit, ohodnotit,…

Takové komise pro postup z prvního do druhého stupně mají podle paní ministryně sestavovat sami ředitelé škol. Skvělý nápad, že? Ovšem… Proč mají ředitelé vůbec zřizovat komise a po dvou letech posuzovat schopnosti začínajícího kantora, mohou-li toho neschopného propustit už po prvním roce, případně už po zkušební lhůtě? Jaký je smysl komise, jež stejně rozhodne kladně o tom, kdo se na té škole dva roky udržel? Protože zaměstnávat někoho dva roky a pak říci, že nic neumí… no dovolte… Rozhodnou ředitel, jeden z učitelů a jeden člověk „zvnějšku“, z jiné školy téhož typu, jenž nebude osobně vůbec vědět, která bije, neznaje vůbec posuzovaného „adepta na povýšení“…

Zkušení učitelé si pak prý budou moci finančně polepšit i jinak. A to tím, že budou mít v případě takové možnosti placený dohled nad nováčky. Starý kantor bude absolventovi fakulty v prvních dvou letech pomáhat spolu se zástupcem z pedagogické fakulty za příplatek tři tisíce korun měsíčně. Tuto pomoc budou dostávat všichni absolventi vysoké školy v prvních dvou letech praxe. Uvádějící učitel – zkušenější kolega z téže školy - jim prý bude pomáhat, navštěvovat jejich hodiny a radit jim na základě svých zkušeností… Bác!

Zkuste si schválně představit nějakou vám známou školu! Bude se snad učit na směny, aby měl ten „uvádějící učitel“ čas právě v době výuky svého začátečnického svěřence? Aby si mu mohl sednout do třídy a radit? Nebo snad na to dostane volno a za něho samotného bude zaskakovat… kdo vlastně? Asistentka? Družinářka? Uklízečka? Či se snad zaměstná navíc nějaký „učitel bez portfeje“, sloužící k zamáznutí takových situací? A jak že chce tuto otázku řešit sama paní ministryně? I to řekla. „Není diktátorka“, takže to ať už si školy zařídí samy tak, jak chtějí.

A jaké budou předpoklady, aby učitel následně postoupil do kariérního stupně třetího, nejvyššího, posledního? Bude muset mít celkově aspoň devět let praxe. Respektive učitel pracující více než patnáct let aspoň čtyři roky v pozici učitele profesionála. A k tomu… To se teprve uvidí… Protože na rozhodování o tom, co mají ti nejlepší z učitelů umět a co mají posuzující komise zohlednit, je času habaděj. Celých šest let… Takový učitel by měl mít tu nejhlubší znalost didaktiky, tedy způsobu učení a pedagogických metod, a v té (třetí) skupině vynikajících učitelů mají být jen ti největší odborníci. A kdo odbornost posoudí a jak? To je to, co ministerstvo ani paní Valachová dosud neví. To se uvidí… Snad pětičlenné atestační komise sestavené Národním ústavem pro další vzdělávání…

A co za to? Kromě příplatků, na které jsou prý učitelé zvyklí a jež by měly zůstat zachovány, by mělo přibýt pár nových. Za „koordinátora vlastního hodnocení školy a mentora profesního rozvoje“, za výchovného poradce či „kariérního poradce pro volbu střední školy“. A… a to další už prostě nechápu…

Protože by už od září příštího roku učitelé měli být odměňováni podle toho, jak jsou ve své profesi úspěšní, nikoliv podle doby, kterou ve škole strávili… ovšem zároveň si prý ti ve druhém stupni mají na platu polepšit „o tisíc korun, společně s tarifním posunem celkově o dva tisíce korun“ a za pár let ti ve stupni třetím, jichž má být pro začátek pouhých 1.600 a dál se uvidí, o více než pět tisíc korun.

Vymyslet spravedlivý systém, jak posuzovat profesní úspěch a propojit ho s příplatky a zvyšováním platů, prý nebylo podle paní ministryně jednoduché. A nedivím se. Protože aby ti, kdo jsou ve stejném stupni, byli nově placeni obdobně, bez přihlížení k tomu, kolik let mají odslouženo, a zároveň si přitom tito všichni polepšili o úplně stejnou tisícovku… Navzdory státnici z matematiky to nechápu, úplně stejně jako třeba kdysi na vysoké škole Abelovu komutativní pologrupu.

 

Prostě máme připravený nový kariérní řád. V němž bude možno dvakrát za život „povýšit“. Poprvé v podstatě automaticky, podruhé… kdo ví jestli a za jakých podmínek. Jak se u nás říkávalo, „kariéra jako stehno“! Máme kariérní řád, který prý náš stát přijde v příštím roce na 286 milionů korun a v roce 2018 už na 1,4 miliardy.

Pokud to tedy vláda schválí do voleb v příštím roce.

Paní ministryně věří, že se to stihne. Kdyby tomu prý nevěřila, nemořila by se s tím. A já stejně jako ona doufám, ale pro změnu v to, že to zvládne stejně, jako „to zvládlo“ Německo paní Merkelové v otázce migrantů.

Protože mne i paní Valachovou spojuje touha, „abychom konečně udělali krok od té propasti, nad kterou stojíme“. Byť zjevně každý chceme učinit onen krok jiným směrem.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Viktor Pondělík | sobota 5.11.2016 14:29 | karma článku: 7,22 | přečteno: 51x
  • Další články autora

Viktor Pondělík

Nebohá země česká

Jestli jsem poslední dobou něco neslyšel, pak to byly nějaké pozitivní zprávy. Skoro jako kdyby se všechno dobré ze světa vytratilo a zbylo jenom to špatné. A jako kdyby se navrch všechno smrsklo na pouhou ekonomiku.

10.7.2022 v 23:13 | Karma: 0 | Přečteno: 68x | Diskuse| Ekonomika

Viktor Pondělík

Skvělý nápad, páni europoslanci

O nás lidech se ví, že si ničíme své životní prostředí. I když se bez přírody neobejdeme, škodíme jí mnoha různými způsoby. A co na to politici?

11.6.2022 v 8:20 | Karma: 0 | Přečteno: 46x | Diskuse| Politika

Viktor Pondělík

Sliby u nás neberou konce

Když člověk poslouchá řeči našich politiků, nejednou skutečně neví, zda se tomu má smát nebo spíš brečet.

14.5.2022 v 15:31 | Karma: 0 | Přečteno: 42x | Diskuse| Ekonomika

Viktor Pondělík

Nejsme zrůdy, bruselata

V uplynulých letech si svět zvyknul označovat nás Čechy za xenofobní smečku, neochotnou pomáhat nešťastným lidem. Stalo se to běžným tématem od chvíle, kdy začala předchozí migrační krize, a všichni víme, jak se tehdy věci měly.

18.4.2022 v 16:09 | Karma: 0 | Přečteno: 10x | Diskuse| Společnost

Viktor Pondělík

Jací my Češi jsme?

Snad jenom někdo úplně slepý a hluchý by dosud neregistroval, jak se naše země utěšeně (nebo neutěšeně?) zaplňuje běženci z Ukrajiny.

21.3.2022 v 16:26 | Karma: 0 | Přečteno: 8x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Nebyly to trávicí potíže, ale zhoubný nádor. Jolaně pomohla jehlová biopsie

7. května 2024  20:24

Ještě loni touhle dobou se cítila zdravá. Zrovna prošla menopauzou, a tak když se jí začátkem léta...

U Strakonic se srazilo šest aut. Silnici na Písek zavřeli, zasahoval i vrtulník

7. května 2024  17:49,  aktualizováno 

Na silnici I/4 u Strakonic se stala hromadná nehoda. Podle informací hasičů se srazilo šest aut,...

Studenty protestující za Gazu měsíce trénovaly skupiny napojené na Hamás

7. května 2024

Premium Masivní demonstrace za konec bojů v palestinském Pásmu Gazy, jež se v posledních týdnech rozlily po...

Nového děkana po Ševčíkovi na VŠE nezvolili, jediný zájemce to očekával

7. května 2024  16:05,  aktualizováno  19:56

Akademický senát Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické v Praze (NF VŠE) nového děkana v...

  • Počet článků 1394
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1296x
Od chvíle, kdy jsem se narodil, uplynulo již plus mínus devět pětiletek. A mám-li se za těmito ohlédnout, pak o sobě mohu zmínit třeba to, že jsem strávil řádově dvě desetiletí ve školních škamnách, od mateřské po vysokou školu, abych poté většinu své profesní dráhy strávil tamtéž, jen na opačné straně barikády. Pomineme-li tedy závratnou kariéru, již jsem započal coby hotelový recepční a ukončil až na daleko významnějším postu topiče tamtéž. K mým koníčkům patří již od počátku milénia zejména mé každoroční anabáze do mojí milované druhé domoviny, Jihoafrické republiky, a pokud pak setrvávám na naší polokouli, nejraději píši a píši a píši, aby měli ti, kdo umí číst, co číst, pokud to chtějí číst.

Seznam rubrik