Flaštičko, otevři se!

2. 10. 2014 8:00:01
Jsou věci, které si koupíme a můžeme je okamžitě upotřebit, aniž bychom se o cokoliv museli starat. Ale jsou i druhy zboží, u kterých to lze nedoporučit nebo u kterých to vlastně ani dost dobře nejde. Protože některé tovary mají zkrátka svoje specifické „šatečky“, jimž se všeobecně říká obal.

otv.jpg

Obaly jsou pochopitelně všelijaké. Jedno však mají společné. A sice to, že vesměs nebývají vhodné ke konzumaci. Jsou tu různé tu více a tu méně nepoživatelné sáčky, kornoutky či krabičky papírové, jež by se sice daly zhltnout, ale přece jenom je lepší, použijeme-li papír teprve ve finální fázi procesu trávení a nikoliv k tomu, abychom si jím „utřeli“ i vše od dutiny ústní až po nitro konečníku, je tu igelit a jiné plastové obaly nulové nutriční hodnoty, a jsou tu pochopitelně i materiály, které prostě nesníme, nejsme-li fakíry či sebevrahy. Protože zkuste třeba rozkousat konzervu, plechovou krabičku nebo skleněnou láhev!
Ovšem zboží v obalu musíme vesměs koupit i s tímto. Protože zkuste si třeba zajít do samoobsluhy a požádat, aby vám dali litřík červeného do síťovky, aby vám navážili a do košíku položili pár piv, aby vám to mléko nadojili mezi jablka a salám!

otv3.jpg

Nepochodíte. Prostě jsou věci, které svůj obal bezpodmínečně vyžadují. A, jak jsem již nastínil, jde zejména o zboží tekutého druhu. Toto je potřeba mít v náležitém balení až do okamžiku, kdy se je chystáme zkonzumovat. Teprve doma, u stolu nebo na jiném příhodném místě prořezáváme, propichujeme či trháme tetrapackovou krabici, odšroubováváme víčko nebo bohatýrsky urážíme hrdlo láhve šavlí... Každému co jeho jest.

otv5.jpg

Jenže není obal jako obal. A s láhvemi to bývá nejednou nejtěžší, alespoň co se týká tekutin, jež nebývají v ještě nedobytnějších plechových konzervách. Protože kolikrát jen narazíme na skleněnou láhev s naraženým víčkem! Pravda, již ne tolikrát jako za minula, protože dnes už žijeme namísto tehdy panující doby skleněné v naší pokrokoé době plastové, ale i tak...
A co počít, držíme-li v ruce láhev s nešroubovacím uzávěrem? Na to se názory dnes stejně jako kdysi různí. A to notně.

otv4.jpg


Protože třeba naši zedníci minimálně za minula byli přímo přeborníky v počtu způsobů, jak otevřít pivní láhev. Používalo se k tomu lecjaké na stavbách užívané nářadí, používal se otvor ve dveřních zárubních sloužící prvotně k možnosti tyto uzamknout, používaly se klíče, šroubováky, nože, ba někdy i vlastní zuby. Ty poslední samozřejmě hlavně tehdy, za minula, kdy nás ještě plomby a potažmo celý náhradní chrup nestály ani zdaleka tolik peněz jako dnes. Tu se otvíralo a nejednou dodnes otvírá tím a tu oním. Lidské kreativitě se meze nekladou a Češi vždy patřili k mistrům improvizace.
Ovšem buď jak buď, vždycky bylo nejpříhodnější užívat k otevírání takovýchto láhví otvírák. Třeba proto, že manipulace s tímto byla vždy relativně bezpečná, nebo proto, že taková zubní korunka by se měla jmenovat spíše zubní tisícikorunka a její poškození či ztrátu tudíž není záhodno kvůli obsahu láhve riskovat.

otv4.jpg


Klasický obyčejný otvírák na láhve jsme znali a známe všichni. Ovšem proč se omezovat jen na tento, že? Vždyť otvíráky mohou být různé. Třeba i krásné. A s takovými krásnými otvíráky je radost se do láhví dobývat.
Pohled na ně nejednou může zapůsobit i tak, že máte opojný pocit krásna ještě dříve, než se dostanete k tekutému obsahu a tento vyžunknete.
A tak i já pár takových otvíráků vlastním, jakkoliv je doba skleněná a s ní i doba nešroubovacích víček na láhvích na sklonku své existence. Byť je téměř nepoužívám, jedno je jisté. Kdybych se do nějaké takové láhve potřeboval dostat, nebudu muset zkoušet štěstí s parafrází „sezamové“ formulky „flaštičko, otevři se“.

otv2.JPG

Autor: Viktor Pondělík | čtvrtek 2.10.2014 8:00 | karma článku: 6.37 | přečteno: 352x

Další články blogera

Viktor Pondělík

Nebohá země česká

Jestli jsem poslední dobou něco neslyšel, pak to byly nějaké pozitivní zprávy. Skoro jako kdyby se všechno dobré ze světa vytratilo a zbylo jenom to špatné. A jako kdyby se navrch všechno smrsklo na pouhou ekonomiku.

10.7.2022 v 23:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 66 | Diskuse

Viktor Pondělík

Skvělý nápad, páni europoslanci

O nás lidech se ví, že si ničíme své životní prostředí. I když se bez přírody neobejdeme, škodíme jí mnoha různými způsoby. A co na to politici?

11.6.2022 v 8:20 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 43 | Diskuse

Viktor Pondělík

Sliby u nás neberou konce

Když člověk poslouchá řeči našich politiků, nejednou skutečně neví, zda se tomu má smát nebo spíš brečet.

14.5.2022 v 15:31 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 42 | Diskuse

Viktor Pondělík

Nejsme zrůdy, bruselata

V uplynulých letech si svět zvyknul označovat nás Čechy za xenofobní smečku, neochotnou pomáhat nešťastným lidem. Stalo se to běžným tématem od chvíle, kdy začala předchozí migrační krize, a všichni víme, jak se tehdy věci měly.

18.4.2022 v 16:09 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 10 | Diskuse

Další články z rubriky Hobby

Táňa Lišková

Kočkou může každá být... :)

Každá žena může být kočka :) stačí pro to jenom občas trochu udělat. Kdo chce - hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody. Souhlasíte?

18.3.2024 v 15:40 | Karma článku: 12.38 | Přečteno: 383 | Diskuse

Petr Lukáš

Ucháč obrovský, jedlá jarní houba, i když trochu s výstrahou

Momentálně to vypadá, že rostou jarní druhy hub, tak jsem se byl podívat na jedno místo, kde rostou kačenky české. Kromě kačenek potěšil i tento ucháč.

17.3.2024 v 14:19 | Karma článku: 5.70 | Přečteno: 123 | Diskuse

Rudolf Pekař

Zhubni!

V dnešním záplavě informací o různých dietách a způsobech, jak zhubnout a vést zdravější životní styl, je snadné se ztratit. Jsem jedním z těch, kteří se dlouhou dobu snažili najít správnou cestu k zdravějšímu životu.

15.3.2024 v 16:45 | Karma článku: 5.40 | Přečteno: 187 | Diskuse

Petr Lukáš

hlíva hnízdovitá, pěkná nejedlá a smradlavá

V podzimních a zimních měsících se můžeme setkat s touto barevnou hlívou, která je ale bohužel nejedlá.

7.3.2024 v 14:03 | Karma článku: 4.38 | Přečteno: 81 | Diskuse

Táňa Lišková

Lehni si a jdi už spát!

Víš, co se ti může stát? Aneb taky Vám do noci šrotují hlavou myšlenky a někdy máte pocit, že by den měl mít 40 hodin? Nejste v tom sami! Ještě že mám kočku, která mě hlídá... :)

6.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 11.49 | Přečteno: 278 | Diskuse
Počet článků 1394 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1273

Od chvíle, kdy jsem se narodil, uplynulo již plus mínus devět pětiletek. A mám-li se za těmito ohlédnout, pak o sobě mohu zmínit třeba to, že jsem strávil řádově dvě desetiletí ve školních škamnách, od mateřské po vysokou školu, abych poté většinu své profesní dráhy strávil tamtéž, jen na opačné straně barikády. Pomineme-li tedy závratnou kariéru, již jsem započal coby hotelový recepční a ukončil až na daleko významnějším postu topiče tamtéž. K mým koníčkům patří již od počátku milénia zejména mé každoroční anabáze do mojí milované druhé domoviny, Jihoafrické republiky, a pokud pak setrvávám na naší polokouli, nejraději píši a píši a píši, aby měli ti, kdo umí číst, co číst, pokud to chtějí číst.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...