Inspirace pro objevitele

5. 05. 2015 17:17:08
Člověk nejednou přímo žasne, čeho všeho je schopna dosáhnout taková chytrá hlava. A to nejen ta cizokrajná, z nějaké vyspělé země, ale i ta, jež je v jediném těle spjata se zlatými českými ručičkami.

Protože když někdo vynalezne něco jako třeba odborníci chemické fakulty Vysokého učení technického v Brně, to už mi můj mozek prostě nebere. A není ani divu – protože kdyby to můj mozeček bral, byl bych stejný génius, a kdyby byl náš národ složen z géniů, bylo by mezi námi, jak děl Haškův známý hrdina, tolik moudrosti, že by z toho byl každej druhej úplně blbej.

Prostě jsou lidé, kterým to v hlavách pálí a tudíž objevují. A to nejednou i jen těžko představitelné.

Zmínění třeba nyní vyvíjejí systém, jenž by měl rozpoznat druhy vín, odrůdy a místa jejich původu. Tedy jakýsi matematicko-statistický model ke klasifikaci českých a moravských vín, podle něhož by je bylo možné zařadit do skupin podle geografického původu, odrůdy a typu agrotechniky použité při pěstování révy vinné, jak je mi mediálně předestíráno. Nebo cosi, co by mělo být schopné třeba najít společné znaky vzorků vín patřících do stejné skupiny, jak je to objasňováno mně, laikovi nejen vědeckému, ale i vinařskému.

Je to moudrý, ba přímo geniální počin, jenž ocení bezmála každý. Výjimku totiž mohou tvořit leda ti, kdo prodávají jako víno něco, co má s tímto nejednou jen pramálo společného a kde je obsah často přinejlepším pouze odlišný od toho, co stojí na etiketě. A také ti, kdo takové patoky vyrábějí či importují ve snaze vydělat, a to hodně a rychle. Případně pak tento objev nechá chladnými i abstinenty.

Prostě se objevovaný zázrak moderní vědy stane jakýmsi bičem na vinařské nepoctivce. Samozřejmě bude-li fungovat tak, jak se oznamuje, a také bude-li dostatečně rozšířen a používán. Protože chemická analýza prozradí daleko více než neznalcovy chuťové buňky, odhalí kdejaký nedostateček, podfuk i učiněný podraz.

A spotřebitelé tak musí nad podobnými zprávami zaplesat. Hurá! Bude se vědět, co je to víno či „víno“ zač.

Ovšem já bych navzdory úctě k takovýmto vynálezům přece jenom prozatím příliš nejásal. Protože o víně se bude možná vědět vše, jenže...

Já bych spíše rád věděl, z čeho je ta sekaná, co ji mám právě na talíři. Z jakého, jak starého, nakolik případně hnijícího či jinak se kazícího je masa, případně zda vůbec je z masa, kolik vody je napícháno do křehčené flákoty, kolik „kuřete“ mi po rozmrazení odteče do výlevky, jsa zamaskovaným kusem ledu, jakou posypovou solí je posypán rohlík, jenž k oné sekané přikusuji, čím vším naředili onu hořčici hned vedle na talíři, jež se (nic ve zlém) jen skutečně minimálně podobá té z dob socialismu, co vše je přimícháno do džusu, jenž je sice podle názvu stejný jako ten před očima zákazníků dělaný na letišti v Johannesburgu, ovšem připomíná spíše vodu než něco od ovoce. Chtěl bych znát tu anorektickou krávu, jež dojí to řídké bílé, čemu v supermarketech říkají mléko, chtěl bych vědět, kde na olejniny tolik pršelo, když konzervovaný tuňák v rostlinném oleji připomíná tuňáka ve vodě,...

Ovšem vynalézáním detektoru tohoto a mnohého dalšího se, aspoň nakolik je mi známo, žádní vědci nezabývají.

Proč?

To je přece jasné. Protože víno, potažmo alkohol, je velký kšeft. Provázený pořádnými daněmi. Zatímco co je komu do toho, co někdo jako já zbaští? Ať jsem rád, že jsem rád, že mám vůbec co jíst.

Autor: Viktor Pondělík | úterý 5.5.2015 17:17 | karma článku: 8.58 | přečteno: 303x

Další články blogera

Viktor Pondělík

Nebohá země česká

Jestli jsem poslední dobou něco neslyšel, pak to byly nějaké pozitivní zprávy. Skoro jako kdyby se všechno dobré ze světa vytratilo a zbylo jenom to špatné. A jako kdyby se navrch všechno smrsklo na pouhou ekonomiku.

10.7.2022 v 23:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 66 | Diskuse

Viktor Pondělík

Skvělý nápad, páni europoslanci

O nás lidech se ví, že si ničíme své životní prostředí. I když se bez přírody neobejdeme, škodíme jí mnoha různými způsoby. A co na to politici?

11.6.2022 v 8:20 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 43 | Diskuse

Viktor Pondělík

Sliby u nás neberou konce

Když člověk poslouchá řeči našich politiků, nejednou skutečně neví, zda se tomu má smát nebo spíš brečet.

14.5.2022 v 15:31 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 42 | Diskuse

Viktor Pondělík

Nejsme zrůdy, bruselata

V uplynulých letech si svět zvyknul označovat nás Čechy za xenofobní smečku, neochotnou pomáhat nešťastným lidem. Stalo se to běžným tématem od chvíle, kdy začala předchozí migrační krize, a všichni víme, jak se tehdy věci měly.

18.4.2022 v 16:09 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 10 | Diskuse

Další články z rubriky Ekonomika

Tomáš Flaška

Někdo tady lže

Prezident Pavel svolal schůzku opozice a koalice ohledně důchodové reformy. Záslužný čin. Nepamatuji, že by některý z jeho dvou předchůdců zkusil něco podobného. A o tom má prezidentská funkce být.

29.3.2024 v 9:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 7 | Diskuse

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.66 | Přečteno: 598 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.83 | Přečteno: 909 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 34.95 | Přečteno: 1583 | Diskuse

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 19.36 | Přečteno: 498 | Diskuse
Počet článků 1394 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1273

Od chvíle, kdy jsem se narodil, uplynulo již plus mínus devět pětiletek. A mám-li se za těmito ohlédnout, pak o sobě mohu zmínit třeba to, že jsem strávil řádově dvě desetiletí ve školních škamnách, od mateřské po vysokou školu, abych poté většinu své profesní dráhy strávil tamtéž, jen na opačné straně barikády. Pomineme-li tedy závratnou kariéru, již jsem započal coby hotelový recepční a ukončil až na daleko významnějším postu topiče tamtéž. K mým koníčkům patří již od počátku milénia zejména mé každoroční anabáze do mojí milované druhé domoviny, Jihoafrické republiky, a pokud pak setrvávám na naší polokouli, nejraději píši a píši a píši, aby měli ti, kdo umí číst, co číst, pokud to chtějí číst.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...